De ragdoll

Het zijn mooie forse katten met diep blauwe ogen en een super sociaal , zachtaardig nieuwsgierig en lief karakter. 
Ze zijn erg gericht op de huisgenoten, en kunnen zeer goed met kinderen en andere huisdieren.  Juist vanwege hun zachte karakter is het niet verstandig een ragdoll vrij buiten te laten lopen. Ze zien geen gevaar en vinden iedereen leuk en interessant. Een ragdoll is zo meegenomen!

Het gewicht van een volwassen poes ligt tussen de 3 en 6 kilo en van een volwassen kater 5 tot 9 kilo.
De ragdoll hoort prachtige blauwe ogen te hebben.


De traditionele kleuren van de Ragdoll zijn seal en blue, de kleuren choc en lilac zijn hier de verdunning van.  Ook de kleur rood en crème komen voor bij de Ragdoll evenals de daarvan afgeleide tortie oftewel 3 kleur.  Al deze kleuren kunnen ook voorkomen in een tabby patroon.


De Ragdoll komt voor in 3 tekeningen ook wel variëteit genoemd;
colorpoint, mitted en bicolor.

De colorpoint ragdoll is de meest gekleurde ragdoll met donkerdere pootjes, staart, masker en oren.


Bij de mitted ragdoll zijn de points ook donker maar hierbij hebben ze aan de achterpootjes witte laarsjes aan de en sokjes aan de voorpoten. De kin en borst van een mitted zijn wit en er loopt een witte streep over de buik vanaf de kin tot aan de staart.


De bicolor ragdoll heeft een omgekeerde witte ‘V’ op het masker. De oren en de staart zijn donker gekleurd terwijl de pootjes, kin, borst en buik wit zijn.

Het rugdek van een seal is crème tot licht bruin. Dat van een blue is grijsblauw.


De bi-color wordt verder ingedeeld in:

* True bi-color

* Mid-high white bi-color

* High-white bi-color

* High mitted

 

True bi-color:

In het masker moet een omgekeerde V-vorm zitten, die zo symmetrisch mogelijk is. De omgekeerde V mag niet verder doorlopen dan de buitenste ooghoeken. Bij een true bicolor loopt de omgekeerde V-vorm bijna altijd tussen de binnenste ooghoeken door. Het neusleertje moet roze zijn. Buik, borst, alle poten, kraag en snorharen moeten wit zijn. Het wit aan de voorpoten moet minimaal boven de ellebogen lopen en bij de achterpoten tot aan de hak. Witte vlekken op de rug zijn toegestaan.

 

Mid-high white bi-color:

Ook de mid high white kan heel erg op een 'true' bicolor of high mitted lijken. Meestal hebben ze echter een bredere omgekeerde V-vorm, die net langs het randje van de buitenste ooghoeken loopt. Ook hebben ze over het hele lichaam gezien wat meer wit op het lijf dan de 'true' bicolor en high mitted.

 

High-white bi-color:

Een high white of Van (spreek uit als vèn) heeft alleen maar kleur op de staart, de oren en een klein gebiedje rondom de oren. Op die manier ontstaat op de kop een hele brede omgekeerde V-vorm, die het hele gelaat beslaat. De rest van het lichaam is wit, het liefst zonder vlekken. Omdat in de Ragdoll standaards staat beschreven dat de omgekeerde V-vorm uiterlijk tot de buitenste ooghoek randjes mag lopen, is deze variëteit officieel niet erkend: hun omgekeerde V-vorm is te groot. Ragdoll fokkers zullen dus niet vaak een combinatie van ouderdieren maken waar high white nakomelingen uit kunnen komen. High white Ragdolls zijn dan ook vrij zeldzaam. Toch kan een high white er prachtig uit zien en best goed bruikbaar zijn in een fokprogramma, waneer weer gecombineerd met bijvoorbeeld een colorpoint of mitted.

 

High mitted:

De high mitted ziet er vrijwel hetzelfde uit als een 'true' bicolor, en is daar nauwelijks van te onderscheiden. Wel is bij de high mitted de aanleg voor de omgekeerde V-vorm wat meer variabel. De ene keer kan die groter uitvallen dan de andere keer, terwijl de omgekeerde V-vorm bij een 'true' bicolor vrijwel altijd tussen de binnenste oogranden doorloopt. Ook kan een high mitted over het hele lichaam gezien vaak wat meer wit dan een 'true' bicolor hebben. Hoewel ze dus uiterlijk niet tot nauwelijk van elkaar verschillen, komt hun patroon genetisch gezien op verschillende manieren tot stand.

 
De ragdoll heeft een zijdezachte, halflange vacht.
Omdat de ragdoll geen ondervacht heeft, zal de vacht niet tot nauwelijks klitten. Het onderhoud van de vacht is dan ook zeer makkelijk: een keer per week borstelen of kammen van de broek, achter de oren en achter de voorpootjes is dan oor voldoende.